Search
Generic filters
Exact matches only
MENU

DAPUR NANAS

Chef Nur Affetti binti Sahat


Chef Nur Affetti binti Sahat

Resepi Umbut Nanas Masak Lemak + Midin

Bahan-Bahan :
Umbut Nanas 2 biji (dihiris halus)
Sayur Midin secukupnya
Santan segar
Udang kering
Belacan
Bawang putih 4 ulas
Bawang merah 3 ulas
Cili padi 5 biji
Secubit garam
Secubit ajinomoto

Cara membuatnya :
Tumbuk udang kering bersama bawang putih, bawang merah, cili padi dan belacan sehingga lumat. Tumis bahan-bahan tersebut sehingga naik bau. Masukkan Umbut Nanas dan sedikit air. Lepas 5 minit, masukkan santan segar dan Midin. Tutup api untuk elakkan sayur lembik. Akhir sekali masukkan garam dan ajinomoto. Siap sudah hidangan. Makan Panas-panas bersama nasi putih memang sedap.

Chef Wan Hazizul Bin Wan Husin


Chef Wan Hazizul Bin Wan Husin

Nasi Nanas Ayam Panggang

Bahan-bahan

Nasi
Beras Basmathi
Jus Nanas Josapine
Pewarna Kuning
Mentega

Ayam Panggang
Kepak Ayam
Jus Nanas
Halia
Bawang Putih
Madu

Sayur
Sayur
Bawang Besar
Sos Tiram
Serbuk Perasa

Cara Memasak Nasi
1. Rendamkan 2 cawan beras Basmathi selama 15 minit.
2. Basuhkan beras.
3. Nasi dimasak dengan campuran air dan jus nanas josapine.
4. Tambahkan pewarna kuning apabila nasi hampir masak.
5. Masukkan juga sedikit mentega ke dalam nasi tersebut.

Cara Masak Ayam
1. Perapkan kepak ayam selama 30 minit dengan jus nanas, serbuk kari, madu, bawang putih.
2. Panggang kepak ayam tersebut dengan api perlahan sehingga masak

Cara Masak Sayur
1. Potong sayur ikut kesesuaian.
2. Tumis bawang besar, sos tiram dan serbuk perasa.
3. Masukkan sayur yang telah dipotong.
4. Goreng beberapa minit dan tambahkan gula dan garam secukup rasa.

Chef Affie Bin Ab Razak


Chef Affie Bin Ab Razak

Ayam Ungkep Nanas

Bahan-bahan :
• 10 ketul daging ayam
• 1 batang serai – ketuk
• 1 keping asam keping
• 3 helai daun limau purut
• Air secukupnya
• Minyak masak secukupnya
• Garam dan gula secukup rasa
• Nanas Md2 200gram

Bahan Kisar :
• 2 labu bawang besar
• 3 ulas bawang putih
• 1 inci halia
• 1 inci kunyit hidup
• 2 batang serai
• 1sb jintan manis
• 1sb jintan putih
• 1sb serbuk ketumbar
• Cilipadi hijau 20 biji

Cara-cara :
1. Panaskan minyak. Masukkan semua bahan yang telah dikisar. Tunggu sampai pecah minyak.
2. Masukkan ayam, daun limau purut dan serai yang diketuk dan nanas MD2.
3. Boleh tambah air ikut suka. Kalau nak berkuah boleh lebihkan air.
4. Buka api perlahan dan tutup dengan tudung periuk. Sesekali kacau takut terhangit.
5. Kemudian masukkan garam dan gula secukupnya.
6. Siap dan boleh dimakan dengan nasi panas.

 

Sambal Belacan Nanas by Affie

Bahan-bahan :

1. Cili hidup 3 batang
2. Belacan melaka
3. Garam secukup rasa

4. ½ camca teh gula pasir
5. 1 biji limau nipis
6. Nenas atau mangga separuh masak (2 iris)
7. Tambah 2 – 3 cili padi untuk lebih pedas (mengikut citarasa)

Cara-Cara :

1. Bakar belacan kekuningan
2. Tumbuk cili hidup, cili padi dan belacan hingga 3/4 lumat.
3. Masukkan gula, garam tadithen di tumbuk lumat.
4. Masukkan nenas atau mangga tadi
5. gaul sebati dan hidangkan dengan limau sambal yang dipotong dua.
6. Perahan limau sambal untuk menambahkan kelazatan rasa sambal belacan ini

Lembaga Perindustrian Nanas Malaysia
Wisma Nanas, No. 5, Jalan Padi Mahsuri
Bandar Baru UDA,
81200 Johor Bahru,
Johor, Malaysia

Talian Pantas : 07-236 1211 / 07-236 1012
No Faks : 07-236 5694 / 07-236 5451
umum@mpib.gov.my

Paparan terbaik menggunakan pelayar internet Mozilla Firefox, Chrome dan Internet Explorer 11 ke atas

Tarikh Kemaskini: 28 Julai 2021 pada 11:33:59

21415
Hari ini : 247
Bulan ini : 12419
Jumlah Kunjungan : 21415
Who's Online : 5
© 2021 Lembaga Perindustrian Nanas Malaysia
chevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram