Chef Nur Ain Nabilah binti Abdullah
Resepi Ayam Goreng Nanas
Bahan-bahan :
Bahan A
Bahan B
Cara-cara :
Bahan A
1. Panaskan minyak dengan api sederhana.
2. Basuh ayam sehingga bersih dan potong ikut saiz yang berkenan
3. Bancuhkan tepung goreng serba guna (bancuhan pekat) dan perapkan seketika ayam di dalam bancuhan tersebut.
4. Setelah itu golekkan ayam tersebut dengan tepung goreng serbaguna yang kering dan terus gorengkan
Bahan B
1. Tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau, kemudian masukkan cili padi yang telah dicincang kasar, setelah matang masukkan kisaran buah nanas, masak sehingga bau manis dan bau nanas naik, gaul rata dan biarkan sebati
2. Setelah sebati, masukkan lada benggala, nanas yg di potong dadu dan garam secukup rasa.
3. Biarkan sebentar sehingga mendidih. Selepas siap, masukkan ayam goreng tersebut ke dalam kuah nanas yang telah siap dimasak, gaul rata dan hidangkan.
Selamat mencuba
Tips : nanas tersebut di kisar dengan menggunakan air yang sangat sedikit bagi mengelakkan kuah
menjadi cair
Chef Siti Nurazlina binti Mohamed Naser
>
Resepi Sanggul Bebola Nanas
Cara membuat bebola
Panaskan minyak dalam pan dengan api kecil. Kemudian campurkan semua bahan di dalam satu bekas dan gaul kemudian bulatkan menjadi bebola dan golekkan bebola tersebut di dalam telur ayam yang telah dipukul. Setelah minyak panas masukkan bebola tersebut dengan api sederhana, masak rata boleh angkat dan toskan minyak.
Cara penyediaan kuah
Selepas goreng bebola, angkat & tos. Kemudian gunakan pan yang sama tumis bawang hingga naik bau. Masukkan bahan-bahan seperti nanas, lada benggala, cendawan butang dan tomato yang telah dipotong dadu dan gaul rata. Masukkan sos cili padi nanas, secubit garam, gula & lada hitam. Masukkan bebola tersebut untuk mesrakan rasa gaul 5-10 minit dan boleh tuangkan ke atas spaghetti untuk dihidangkan.
Cara menyediakan spaghetti
Rebus air di dalam periuk sehingga mendidih, kemudian masukkan sedikit garam & minyak, masukkan spaghetti dan biarkan hingga setengah lembut. Angkat, masukkan ke bekas yang berisi air sejuk / batu biar seketika, toskan airnya. Panaskan pan dengan minyak zaitun, tumis bawang putih hingga naik bau gaulkan spaghetti yang telah ditos tersebut 5-8 minit.
Chef Nor Diana binti Abdullah
Resepi Asam Pedas Ikan Bersama Nanas
Bahan-bahan :
Cara-cara :
1. Panaskan periuk dan masukkan minyak masak
2. Masukkan cili kisar dan tumis
3. Masukkan bahan kisar dan tumis
4. Masukkan air asam dan air
5. Masukkan ikan dan tempoyak
6. Biar mendidih dan masukkan bunga kantan, serai dan kunyit
7. Masukkan tomato
8. Biar mendidih dan masukkan garam secukup rasa
9. Masukkan nanas dan biar seketika serta matikan api
10. Sedia untuk dihidangkan
Chef Anis Wahidati binti Ehsan
Resepi Nasi Goreng Cilipadi Bersama Nenas
Bahan-bahan :
1. Beras 2 pot
2. 1 biji bawang besar saiz sederhana
3. Sedikit ikan bilis
4. Isi ayam bahagian dada- 1 portion (untuk masukkan dalam nasi goreng)
5. 9-11 tangkai cilipadi (nak pedas kene angka ganjil)
6. Sedikit belacan- optional
7. Garam
8. Serbuk perasa - optional
9. Minyak masak - 3-4 sudu makan
10. 2 potong nenas dhiris & ditumbuk lumat (boleh pilih variety apa) - nak manis pilih josapine/ MD2
11. 2 ketul kepak ayam - digoreng berasingan
Cara-cara :
1. Masak nasi 2 pot beras
2. Sementara tunggu bahan-bahan untuk ditumbuk, sediakan perapan kepak ayam untuk digoreng.
3. Kepak ayam dilumur dengan serbuk kunyit & garam kemudian diperap 3 jam sebelum digoreng.
4. Tumbuk bawang, cilipadi & ikan bilis
5. Tumis bahan tumbuk hingga naik bau
6. Masukkan ayam, nenas & gaul sebati
7. Masukkan nasi yang telah masak
8. Letak garam & serbuk perasa (optional) & gaul rata semua bahan dengan nasi
9. Siap untuk di hidangkan
10. Hias nasi goreng dengan taburan daun bawang
*sayur gantikan dengan hirisan tomato.
Chef Mohammad Safuan Bin Abdul Rahim
Resipi Kari Ikan Masin Talang Bersama Nanas
Bahan-bahan :
Cara-cara :
1. Potong dan cuci ikan talang masin,
2. Nanas dibersihkan dan di potong kuib.
3. Sediakan bahan-bahan tumis. Potong bawang merah,bawang putih dan halia.
4. Tumis semua bahan tumisan dan rempah kari yang telah dibancuh dengan air asam jawa sehingga pecah minyak.
5. Masukan ikan talang kedalam periuk.
6. Kacau sehingga sebati.
7. Masukan air dan santan, biar sehingga memdidih.
8. Masukkan nanas untuk seketika.
9. Masukan garam/gula secukup rasa.
10.Tutup api dan Kari Ikan Talang bersama Nanas sedia dihidangkan untuk seisi keluarga.
Chef Lizawati binti Mohd Isa
Ayam Percik Nanas
Bahan-bahan :
Bahan kisar:
Bahan perap:
Cara-cara :
Chef Mazni binti Ismail
Spagheti Bolognese Nanas
Bahan-bahan :
Cara-cara :
1. Rebuskan spagheti dalam air yang mengelegak dan tambahkan minyak sikit agar tidak melekat. Kemudian toskan. Alirkan dengan air untuk elakkan spagheti itu melekat.
2. Masukkan daging burger/dada ayam dalam kuali yang dipanaskan dan minyak sedikit. Gorengkan. Kemudian masukkan lobak merah dan bawang.Gorengkan.
3. Masukkan Sos Spagheti, Mushrooms dan masukkan air satu cawan.
4. Letakkan garam, gula dan black pepper secukup rasa. Masukkan Sos Cili (Kimbal) dan Sos Cili Padi Nanas serta cili padi yang sudah dipotong sekiranya hendak pedas.
5. Masukkan tomato/nanas yang dipotong dadu. Akhir sekali masukkan bebola ikan dan sosej tadi, kemudian masukkan sedikit Sos Spagheti Berkrim kacau sebati. Setelah cukup semua rasa, api sudah boleh dimatikan dan masakan telah siap.
Chef Nur Affetti binti Sahat
Resepi Umbut Nanas Masak Lemak + Midin
Bahan-Bahan :
Umbut Nanas 2 biji (dihiris halus)
Sayur Midin secukupnya
Santan segar
Udang kering
Belacan
Bawang putih 4 ulas
Bawang merah 3 ulas
Cili padi 5 biji
Secubit garam
Secubit ajinomoto
Cara membuatnya :
Tumbuk udang kering bersama bawang putih, bawang merah, cili padi dan belacan sehingga lumat. Tumis bahan-bahan tersebut sehingga naik bau. Masukkan Umbut Nanas dan sedikit air. Lepas 5 minit, masukkan santan segar dan Midin. Tutup api untuk elakkan sayur lembik. Akhir sekali masukkan garam dan ajinomoto. Siap sudah hidangan. Makan Panas-panas bersama nasi putih memang sedap.
Chef Wan Hazizul Bin Wan Husin
Nasi Nanas Ayam Panggang
Bahan-bahan
Nasi
Beras Basmathi
Jus Nanas Josapine
Pewarna Kuning
Mentega
Ayam Panggang
Kepak Ayam
Jus Nanas
Halia
Bawang Putih
Madu
Sayur
Sayur
Bawang Besar
Sos Tiram
Serbuk Perasa
Cara Memasak Nasi
1. Rendamkan 2 cawan beras Basmathi selama 15 minit.
2. Basuhkan beras.
3. Nasi dimasak dengan campuran air dan jus nanas josapine.
4. Tambahkan pewarna kuning apabila nasi hampir masak.
5. Masukkan juga sedikit mentega ke dalam nasi tersebut.
Cara Masak Ayam
1. Perapkan kepak ayam selama 30 minit dengan jus nanas, serbuk kari, madu, bawang putih.
2. Panggang kepak ayam tersebut dengan api perlahan sehingga masak
Cara Masak Sayur
1. Potong sayur ikut kesesuaian.
2. Tumis bawang besar, sos tiram dan serbuk perasa.
3. Masukkan sayur yang telah dipotong.
4. Goreng beberapa minit dan tambahkan gula dan garam secukup rasa.
Chef Affie Bin Ab Razak
Ayam Ungkep Nanas
Bahan-bahan :
• 10 ketul daging ayam
• 1 batang serai – ketuk
• 1 keping asam keping
• 3 helai daun limau purut
• Air secukupnya
• Minyak masak secukupnya
• Garam dan gula secukup rasa
• Nanas Md2 200gram
Bahan Kisar :
• 2 labu bawang besar
• 3 ulas bawang putih
• 1 inci halia
• 1 inci kunyit hidup
• 2 batang serai
• 1sb jintan manis
• 1sb jintan putih
• 1sb serbuk ketumbar
• Cilipadi hijau 20 biji
Cara-cara :
1. Panaskan minyak. Masukkan semua bahan yang telah dikisar. Tunggu sampai pecah minyak.
2. Masukkan ayam, daun limau purut dan serai yang diketuk dan nanas MD2.
3. Boleh tambah air ikut suka. Kalau nak berkuah boleh lebihkan air.
4. Buka api perlahan dan tutup dengan tudung periuk. Sesekali kacau takut terhangit.
5. Kemudian masukkan garam dan gula secukupnya.
6. Siap dan boleh dimakan dengan nasi panas.
Sambal Belacan Nanas by Affie
Bahan-bahan :
1. Cili hidup 3 batang
2. Belacan melaka
3. Garam secukup rasa
4. ½ camca teh gula pasir
5. 1 biji limau nipis
6. Nenas atau mangga separuh masak (2 iris)
7. Tambah 2 – 3 cili padi untuk lebih pedas (mengikut citarasa)
Cara-Cara :
1. Bakar belacan kekuningan
2. Tumbuk cili hidup, cili padi dan belacan hingga 3/4 lumat.
3. Masukkan gula, garam tadithen di tumbuk lumat.
4. Masukkan nenas atau mangga tadi
5. gaul sebati dan hidangkan dengan limau sambal yang dipotong dua.
6. Perahan limau sambal untuk menambahkan kelazatan rasa sambal belacan ini
Lembaga Perindustrian Nanas Malaysia
Wisma Nanas, No. 5, Jalan Padi Mahsuri
Bandar Baru UDA,
81200 Johor Bahru,
Johor, Malaysia
Paparan terbaik menggunakan pelayar internet Mozilla Firefox, Chrome dan Internet Explorer 11 ke atas
Tarikh Kemaskini: 13 September 2024 pada 09:40:14
Jumlah Pengunjung Julai 2024 : 6900
Jumlah Pengunjung Sehingga Julai 2024 : 698856