• Soalan Lazim Hubungi Kami Aduan & Maklumbalas Peta Laman
 • Menu
  MENU

  We are apologize for the inconvenience but you need to download
  more modern browser in order to be able to browse our page

  Download Safari
  Download Safari
  Download Chrome
  Download Chrome
  Download Firefox
  Download Firefox
  Download IE 10+
  Download IE 10+

  Produk-produk Bukan Makanan Berasaskan Nanas

  Bromelin

  SARINGAN KEPEKATAN BROMELIN DALAM PELBAGAI NANAS KOMERSIAL DI MALAYSIA

  PENGENALAN
  Nanas merupakan salah satu daripada tanaman komoditi utama di Malaysia. Kajian saintifik diseluruh dunia menunjukkan potensi nanas sebagai buah untuk kesihatan yang mengandungi element nutraseutikal. 7 jenis spesis nanas komersial diuji Crystal Honey, Gandul, Moris Gajah, Josapine, N36 dan Yankee.

   

  METODOLOGI
  Buah nanas yang dituai dari ladang, dicuci, dikupas dan dipotong. Isinya dan empulur di asingkan. Isi dan empulurnya di kisar berasingan bagi mendapatkan jusnya. Jus seterusnya ditapis. pH setiap jenis nanas di ambil dan direkodkan. Jus nanas digunakan bagi menentukan kepekatan kandungan bromelain menggunakan HPLC pada setiap jenis nanas komersil menggunakan 260 nm dan 280nm panjang gelombang.

   

  KEPUTUSAN DAN PERBINCANGAN

  KESIMPULAN
  Kepekatan kandungan Bromelain berbeza bagi setiap spesis. Kandungan Bromelain Nanas Gandul terdapat pada empulur dan isinya. Manakala Nanas N36 dan Yankee mempunyai kandungan Bromelain pada isi sahaja tetapi kandungan Bromelain pada Nanas Yankee lebih rendah berbanding Nanas N36. Kandungan sukrose tinggi pada empulur dan isi nanas Crystal Honey. Ini menjadikan bacaan pH Crystal Honey rendah.

  Baja Bio-Organik

  PEMBANGUNAN BAJA BIO-ORGANIK DARI SISA BUANGAN NANAS MENGGUNAKAN TEKNOLOGI EFFECTIVE MICROORGANISMS (EM)

  PENGENALAN
  Produk yang terhasil daripada sisa nanas yang telah diolah menjadi baja Bio-organik (BOF). Sepanjang pengetahuan penulis, ianya belum pernah dilaksanakan di Malaysia sebelum ini. Bahan buangan yang dihasilkan dari ladang nanas selepas penuaian adalah seperti daun, kulit, akar dan tunggul pokok. Secara purata 40% mewakili buah nanas daripada keseluruhan pokok nanas dan 60% w/w adalah sisa ladang nanas. Justeru itu, kelebihan kitar semula sisa ladang nanas membawa kebaikan seperti berikut :

  i) Tiada pembakaran terbuka diperlukan untuk pelupusan sisa,
  ii) Sumber nitorgen daripada sisa kilang itu boleh kembali semula ke tanah,
  iii) Penggunaan racun kimia tidak lagi digunakan,
  iv) Mesra alam sekitar.

  Oleh itu, ia adalah pilihan yang mampan untuk menggunakan sisa nanas sebagai bahan mentah untuk BOF. Tujuan kajian ini adalah untuk menilai kualiti BOF dihasilkan dalam rumusan produk yang berbeza.
  METODOLOGI
  Jadual 1 menunjukkan pembentukan asas yang dikenali sebagai Formula Satu, iaitu untuk pembangunan BOF daripada asas nanas. Formula Satu telah dimasukkan sisa nanas sebagai sumber karbon (C), bran beras sebagai (M) sumber mineral, tinja puyuh sebagai (N) sumber nitrogen, molases sebagai sumber glukosa, Effective Mikroorganisms (EM) sebagai ejen pengurai dan air sebagai sumber oksigen. Sebagai perbandingan, formula yang berbeza telah dibangunkan, iaitu Formula B. Dalam Formula B, sebanyak 10% w/w sekam padi terbakar telah ditambah. Tujuan menambah sekam padi adalah untuk meningkatkan kalium, K dalam BOF Senarai untuk Formula B seperti yang ditunjukkan dalam jadual 2. Prosedur Operasi Standard(SOP) bagi penyediaan BOF dijadualkan dalam jadual 3 dan setiap langkah-langkah yang ditunjukkan dalam rajah 1-7.

  Jadual 1 : Senarai Bahan Mentah Formula A

  BAHAN MENTAH JUMLAH (kg/L) PERATUS (%) w/w
  Sisa Nanas 75 kg 75
  Sekam Padi 10 kg 9.5
  Tinja Puyuh 10 kg 9.5
  Molases 3L (3 kg) 3
  EM Solution 3L (3 kg) 3
  Air 18 L
  TOTAL 101 kg 100%


  Jadual 2 : Senarai Bahan Mentah Formula B

  BAHAN MENTAH JUMLAH (kg/L) PERATUS (%) w/w
  Sisa Nanas 75 kg 75
  Sekam Padi 10 kg 9.5
  Tinja Puyuh 10 kg 9.5
  Burn rice husk 10 kg 10.0
  Molases 3L (3 kg) 3
  EM Solution 3L (3 kg) 3
  Air 18 L
  TOTAL 101 kg 100%


  Jadual 2 : Senarai Bahan Mentah Formula B

  DAY 1 All the raw materials were are mixed well for 15 minutes and then covered with gunny sack
  DAY 2 The gunny sack is opened, and all the raw materials are mixed again for 15 minutes and covered again. The purpose of this second mixing process is to remove/control the heat of mixture within 45-50°C temperature
  DAY 3 The procedure of day 2 is repeated
  DAY 4 The gunny sack is opened, the level of the mixture should be approxiametly 10 cm height from the floor. The mixture was covered again with gunny sack and left until Day 7. Purpose of this level activities is to ensure the mixture can be dried in Day 7
  DAY 5 All the mixture turned to BOF, and can be used directly to the pineapple plant or stored in plastic bags

  SILAGE

  PENGHASILAN SILAJ DARIPADA SISA NANAS DENGAN MENGGUNAKAN BIO-TEKNOLOGI EM

  PENGENALAN
  “Effective Microorganisms (EM)” terdiri daripada 3 kumpulan utama bakteria iaitu phototropik, asid laktik dan yis. Ia merupakan adunan simbiosis mikrob yang direkacipta oleh Professor Dr. Teruo Higa. EM diperbuat daripada campuran kultur spesis mikrob yang diperolehi dari persekitaran semulajadi dan bekerja mengikut sinergi yang tersendiri.

   

  METODOLOGI
  Jadual 1 menunjukkan penyediaan larutan untuk 10 liter kontena. Larutan EM dan gula merah dicampurkan sehingga sebati. Garam dimasukkan dan kemudiannya air tanpa klorin dituangkan sehingga penuh. Larutan siap dibancuh dan boleh digunakan untuk proses penghasilan silaj seperti ditunjukkan dalam Gambar 1 dan 2.

   

  Jadual 1 : Bahan-bahan Penyediaan Larutan untuk Silaj Daun Nanas

  BAHAN-BAHAN SUKATAN
  Larutan EM 300 ml
  Gula merah 1 kg
  Garam 0.5 kg


  Jadual 2 : Keputusan Parameter bagi kandungan silaj untuk Hari 1, 16 dan 70.

  PARAMETER KEPUTUSAN
  HARI 1 HARI 16 HARI 70
  % Moisture 24.76 81.44 80.86
  % Ash 1.06 0.89 0.85
  % Protein 0.02 0.09 0.26
  % Fat 0.35 0.28 0.45
  % Crude fiber 17.13 7.12 2.38
  % Carbohydrate 56.68 10.18 15.20
  Energy Value of Food
  (kcal/100g)
  229.95 43.60 65.89


  Daripada Jadual 3, bacaan tahap ketoksikan melalui ujian “Mycotoxin”
  bagi silaj daun nanas adalah selamat dimakan oleh ternakan ruminan sehingga
  70 hari pemeraman

   

  Jadual 3: Keputusan Parameter Bagi Kandungan Silaj Untuk Hari 1, 16 Dan 70

  PARAMETER KEPUTUSAN
  HARI 1 HARI 2 HARI 73
  Aflotoxin (ppb) <5 <5 <5
  Ochratoxin <2 <2 <2


  Selain itu, kajian terhadap ternakan ruminan dijalankan untuk menimbang berat sebelum dan selepas makan silaj daun nanas. Bacaan F.C.R (Feed Consumption Rate) diukur selama 50 hari bagi 5 ekor lembu. Melalui percubaan awal, ternakan ruminan tidak mengalami keracunan selama seminggu makan silaj.

   

  KEPUTUSAN DAN PERBINCANGAN
  Keputusan parameter bagi “Moisture”, “Ash”, dan “Fat” dalam Jadual 2 adalah konsisten dari hari 1 hingga 70. Analisis kandungan “Protein” pula didapati meningkat dari 0.02% kepada 0.26%. Manakala penurunan sebanyak 73.18% bagi kandungan “Carbohydrate” iaitu dari 56.68% kepada 15.20% adalah berkaitan dengan peningkatan kandungan “Protein”. Ini kerana “Carbohyrate” digunakan oleh mikrob sebagai sumber makanan dan apabila mikrob mati, ia akan menyumbang kepada peningkatan peratus kandungan “Protein”.

  Kertas

  PENGHASILAN KERTAS DARI DAUN NANAS

  PENGENALAN
  Serat daun nanas adalah serat semulajadi yang kukuh, kebanyakan serat ini dijadikan pengisian kepada bahan komposit. Serat daun nanas digunakan sebagai bahan asas penghasilan kertas kerana kandungan selulosa yang tinggi. Penghasilan kertas daun nanas dihasilkan melalui kaedah kimia dan mekanikal. Beberapa ujian turut dilaksanakan.

   

  METODOLOGI

  1. Mekanikal : – Daun nanas dikeringkan, dikisar, diluntur dan dilekat dengan kanji-kanji berbeza.
  2. Kimia :- 2 jenis rawatan digunakan ke atas daun nanas dengan Sodium Hydroxide dan Acetone.

  PENGUJIAN CIRI KERTAS DAUN NANAS
  Jadual 1 : Ujian tensile

  KAEDAH PENGHASILAN
  Mekanikal Kimia
  kanji beras Ciri keras, kuat dan kukuh Mudah pecah dan rapuh
  kanji ubi Ciri lembut dan kukuh
  kanji sagu Ciri lembut dan kukuh


  Jadual 2 : Ujian tear

  KAEDAH PENGHASILAN
  Mekanikal 6400
  (Nm2/kg)
  Kimia 6400
  (Nm2/kg)
  kanji beras 592 592
  kanji ubi 440 576
  kanji sagu 536 425


  Jadual 3 : Ujian serapan air

  KAEDAH PENGHASILAN
  Mekanikal 6400
  (Nm2/kg)
  Kimia 6400
  (Nm2/kg)
  kanji beras Paling rendah Sederhana
  kanji ubi Sederhana Rendah
  kanji sagu Besar Paling tinggi

  KEPUTUSAN DAN PERBINCANGAN
  Keputusan parameter bagi “Moisture”, “Ash”, dan “Fat” dalam Jadual 2 adalah konsisten dari hari 1 hingga 70. Analisis kandungan “Protein” pula didapati meningkat dari 0.02% kepada 0.26%. Manakala penurunan sebanyak 73.18% bagi kandungan “CarbohyKertas daun nanas berpotensi dimajukan sebagai kertas kraftangan. Serat daun nanas yang digabungkan dengan kanji beras menunjukkan ciri pilomer keras dan kukuh dan sementara kanji sago dan kanji ubi ciri polimer lembut dan kukuh. Pembuatan kertas melalui proses mekanikal lebih sesuai dari proses kimia.

   

  KESIMPULAN
  Cara penghasilan kertas terbaik adalah melalui proses kimia berdasarkan ciri prestasi ujian koyakan. Gabungan serat daun nanas dan kanji beras adalah terbaik dengan memaparkan ciri keras dan kuat, dibandingkan dengan kanji-kanji lain. Kanji beras juga sesuai sebagai pengikat kerana saiz partikal yang kecil. Daun nanas boleh dijadikan bahan mentah gantian dalam pembuatan kertas.

  Benang

  PENGHASILAN BENANG DARI SERAT DAUN NANAS

  PENGENALAN
  Nanas atau Ananas comosus sejenis tumbuhan yang memiliki pucuk yang sangat pendek dan mempunyai 25-30 helaian daun setiap pokok dengan memiliki ukuran panjang di antara 0.9-1.5m. nanas adalah tumbuhan asli dari Timur Amerika Selatan. Kawasan penanaman nanas terbesar adalah di negara beriklim tropika. Biasanya, daun nanas dituai selepas hasil buahnya di kutip sekitar 24 bulan selepas penanaman. Serat daun nanas (PALF) adalah hasilan daripada penanaman nanas. Serat daun nanas (PALF) terbentuk dari bahan multi-selular dan lignoselulosa yang diekstrak dari daun tumbuhan tersebut. Dilaporkan komposisi kima yang utama tedapat pada serat daun nanas (PALF) adalah selulosa (70-82%), lignan (5-12%0 dan abu (1.1%)

  Ciri-ciri Nilai
  Diameter (mm) 0.2-8.8
  Young Modulus(MPa) 6260
  Tensile Strength (MPa) 413-1627
  Specific Modulus (MPa) 4070
  Elongation at break (%) 3
  Moisture Regaint 12


  Jadual 1 : Ciri-ciri serat daun nanas (PALF)

  Ciri Kultivar
  Moris Gajah Josapine Sarawak
  Kekuatan Tensil (MPa) 174.89 293.08 148.44
  Young Modulus (GPa) 7.45 18.94 10.46
  Elongation at break (%) 0.52 1.41 1.05


  Jadual 2 : Ciri-ciri serat daun nanas (PALF) bagi kultivar yang berbeza

  METODOLOGI

  Fiber Board

  PENGHASILAN KOMPOSIT SERAT RINGKAS TERBIODEGRADASI DARIPADA KULIT NANAS

  PENGENALAN
  Sisa nanas merupakan hasil sampingan daripada industri pemprosesan nanas yang terdiri daripada pulpa dan kulit. Kulit nanas kaya dengan kandungan cellulose dan hemicellulose serta karbohidrat. Berdekad lamanya, kita ketahui bahawa bahan berselulosa penting untuk memberi sifat mekanikal komposit yang baik berbanding dengan bahan tanpa selulosa. Kini bahan termoplastik semakin meluas digunakan untuk pelbagai aplikasi. Termoplastik komposit dari bahan semulajadi juga dikatakan mempunyai potensi tinggi untuk menggantikan bahan asas kayu-kayan pada masa akan datang. Strategi di sebalik pendekatan ini adalah untuk membangunkan bahan baru daripada serat kulit nanas yang dikukuhkan oleh kandungan poythelene yang berkepadatan tinggi tanpa mengorbankan ciri-ciri diingini yang mengandungi komponen terbiodegradasi daripada sisa yang mudah urai dan selamat untuk alam sekitar dan mampu menjimatkan kos. Dalam kajian ini, kulit nanas akan digabungkan dengan polythelene untuk membentuk komposit baru. Kajian terhadap pencirian, morfologi, mekanikal dan kandungan terma akan dilakukan untuk menghasilkan bahan pembungkusan dengan fiber tinggi.

  KEBAIKAN

  • Tetulang yang baik, bagi meningkatkan sifat-sifat mekanikal
  • Mesra alam dan boleh dikitar semula
  • Dapat mengurangkan keretakan dan serpihan
  • Pengembangan haba yang rendah dan ketahanan yang tinggi
  • Penyelenggaraan yang rendah

  Minyak Pati

  PENGHASILAN MINYAK PATI DARIPADA SISA BUANGAN NANAS

  PENGENALAN
  Objektif kajian ini ialah untuk menghasilkan minyak pati naans dan mengenalpasti jumlah penghasilannya minyak pati nanas yang boleh dihasilkan melalui kaedah penyulingan. Tempoh penyelidikan ini ialah 1 tahun. Minyak pati yang dihasilkan dianalisa dengan menggunakan teknik ‘Flouro Transform Infra-Red’,(FTIR).

  METODOLOGI

  Arang

  POTENSI SISA BIOJISIM NANAS SEBAGAI BAHAN LESTARI UNTUK PENGHASILAN KARBON TERAKTIF

  PENGENALAN
  Aktiviti pertanian merupakan salah satu dari penyumbang utama kepada pendapatan negara. Walau bagaimanapun, aktiviti ini juga telah menjana sejumlah besar bahan buangan yang boleh membawa kepada pencemaran yang serius serta menyumbang kepada kesan “Rumah Hijau”. Oleh itu, pengurusan sisa pepejal pertanian yang cekap adalah amat penting. Selain dari langkah pelupusan biasa, sisa ini sebenarnya boleh ditukar kepada bahan-bahan lain yang berguna serta mempunyai nilai ekonomi yang penting. Sisa biojisim nanas contohnya boleh ditukar menjadi arang teraktif melalui kaedah pengaktifan kimia. Di samping aplikasi industri yang pelbagai, eksploitasi biojisim nanas juga boleh menambahkan pendapatan peladang nanas.

  METODOLOGI

  KEPUTUSAN DAN ANALISIS

  • Daripada ujian penjerapan bahan pewarna (metilena biru) yang dijalankan selama 24 jam, arang teraktif yang dihasilkan dari batang nanas menunjukkan kapaisiti penyingkiran metilena biru terpantas diikuti oleh daun nanas dan jambul nanas.
  • BET analisis luas permukaan menunjukkan bahawa arang teraktif yang dihasilkan daripada daun nanas mempunyai luas permukaan tertinggi di 1002.51m2/g berbanding jambul nanas(954.86m2/g) dan batang nanas (793.68m2/g)
  • Keputusan ini menunjukkan bahawa terdapat potensi yang besar dalam menggunakan sisa biojisim nanas sebagai bahan mentah yang mampan untuk menghasilkan arang teraktif yang murah.

  KESIMPULAN
  Daripada ujian awal yang dijalankan, boleh disimpulkan bahawa karbon teraktif yang dihasilkan daripada sisa bio-jisim nanas mempunyai potensi untuk dibangunkan sebagai “biosorbent” atau sebagai agen penjerapan biologi. Walau bagaimanapun, kajian lanjut diperlukan untuk meneroka sepenuhnya potensi biomas sisa nanas sebagai karbon diaktifkan.

  X